5 passos per cuidar la pell quan fa fred

Maripi Gadet

Amb l’arribada del fred, la pell del rostre pot perdre lluminositat i hidratació. Amb senzilles cures i productes naturals pot tornar a estar radiant:

  1. Netejar
  2. Exfoliar
  3. Hidratar
  4. Maquillar de manera natural
  5. Usar extractes vegetals antioxidants

 Als mesos freds, quan la pell tendeix a mostrar-se més apagada, és quan també tenen lloc algunes de les festes més celebrades de l’any. Cuidar-la diàriament de forma molt senzilla ajuda a preparar-la per treure-li el màxim partit i que llueixi en tota la seva esplendor natural.

 

1. Netejar

La neteja facial diària és imprescindible, ja que s’acumulen sobre la pell pols i altres partícules de la contaminació. A més, a través de la suor s’excreten substàncies de rebuig que, en evaporar-se la humitat, queden dipositades a la superfície. Per eliminar totes aquestes impureses pot ser útil un producte sabonós (gel o escuma).

Si es vol eliminar maquillatge, es pot fer servir un producte oliós (llet, crema o oli): és important utilitzar cosmètics que no resultin agressius per evitar possibles desequilibris del pH natural. També s’han d’aplicar amb suavitat.

La civada, la calèndula, les ametlles, l’hipèric o la flor de tarongina netegen alhora que suavitzen i aporten finor.

 

2. Exfoliar

La pell és un òrgan viu que produeix contínuament noves cèl·lules que reemplacen les que moren. A conseqüència d’aquesta regeneració constant, s’acumula a la capa superior una barrera de cèl·lules mortes que amaga la suavitat de la pell. L’exfoliació neteja en profunditat.

El benefici immediat de l’exfoliació és la suavitat i l’aspecte renovat del cutis, però, a més, darrere seu els cosmètics fan més efecte, ja que penetren més fàcilment. Els àcids de les fruites han demostrat ser eficaços com a exfoliants. Principis actius procedents de la poma, el raïm, la llimona, la taronja, la canya de sucre, els nabius, els préssecs i els albercocs són capaços d’actuar en sinergia amb el procés de renovació cel·lular natural, contribuint a millorar la respiració cel·lular essencial.

Generalment, els exfoliants han d’aplicar-se friccionant amb el rovell dels dits mitjançant suaus moviments rotatoris, sense desplaçar bruscament la pell d’un costat cap a un altre. S’ha d’insistir a les zones més conflictives, com ara aletes del nas, front i barbeta. A les zones més delicades, com són els pòmuls, cal procurar que els moviments siguin encara més delicats.

 

3. Hidratar

La hidratació de la pell és essencial per mantenir-la llisa i flexible. Les cremes (més o menys untuoses) són el producte més tradicional, però també hi ha emulsions fluides, en forma de gel o gel-crema, que penetren immediatament a la pell sense deixar sensació greixosa.

Usant cada dia una crema hidratant, s’ajuda que les arrugues, les línies d’expressió i la flacciditat no s’instal·lin abans d’hora.

Aplicar una crema de tractament adaptada a les necessitats de cada pell és elemental (cremes regeneradores, antidespigmentants, per al contorn d’ulls, etc.).

 

4. Maquillar de forma natural

Un maquillatge discret realça els trets sense que es percebi amb prou feines que el rostre està “retocat”. Per contra, un d’estrident dona una imatge artificial, delata els defectes i empobreix les faccions.

  • La base: la clau és utilitzar una base de fons molt similar al to de la pell, com a màxim un més fosc. La cosmètica natural ofereix bases (fond de teint) que es fonen amb la pell.
  • Ulls o llavis: si es destaquen els ulls, aleshores millor maquillar els llavis de forma natural i transparent. Per contra, si es vol que els llavis siguin els protagonistes, és preferible que els ulls portin un maquillatge discret. Si es ressalten ambdues parts, el resultat sol ser recarregat.
  • Dia i nit: fes servir colors suaus de dia i reserva els atrevits per a la nit.

 

5. Usar extractes vegetals antioxidants

L’aspecte del cutis i el procés d’envelliment cutani depenen en bona part del codi genètic de cada persona, però hi ha condicionants que estimulen l’aparició de radicals lliures, com ara una alimentació poc natural, les radiacions solars, el ritme de vida accelerat, el consum de tabac o altres substàncies tòxiques i la contaminació ambiental, per exemple.

La manca d’oxigenació i una alteració de l’equilibri metabòlic ocasionen la degeneració prematura de la pell, que progressivament es va tornant més apagada, fràgil, arrugada i manca de lluminositat i tonicitat.

La natura ofereix antioxidants capaços de protegir de l’oxidació que envelleix la pell.

Extractes vegetals procedents del te verd, el raïm, l’alvocat, el préssec, la soja o l’arròs poden ajudar a retardar l’estrès oxidatiu cutani. Els olis de llavors, rics en àcids grassos insaturats, són components habituals d’innombrables formulacions “antiedat” per la seva vitamina E, que actua bloquejant els radicals lliures.

Els carotens, molt presents a les pastanagues, són també excel·lents antioxidants. El raïm aporta agents hidratants, vitalitzants, energitzants i regeneradors i en les llavors es troba un oli ric en àcids grassos essencials amb propietats suavitzants i hidratants. La vitamina C, per part seva, neutralitza el procés d’envelliment.