7 remeis d’aromateràpia per a la teva farmaciola casolana

Antonia Jover (aromatòloga)

1. Alfàbrega exòtica, eficaç antiinflamatori

El seu oli essencial és un potent antiespasmòdic, antiinflamatori, antiàlgic i digestiu, indicat en cas de contractures, tensions musculars, reuma, dolor articular i dismenorrea. Es recomana per facilitar la digestió, calmar l’acidesa estomacal i les flatulències. És útil davant de la falta de concentració, els pensaments negatius i l’estrès.

El seu oli no ha d’utilitzar-se pur sobre la pell. En cas de dolor muscular i articular, s’aplica únicament per via tòpica. Els menors de 6 anys, les dones embarassades i els lactants no l’han de consumir per via oral.

Com utilitzar l’oli essencial:

 • Dolor muscular, contractures, dismenorrea: 2 gotes d’alfàbrega exòtica, 2 gotes d’espígol, 4 gotes d’oli vegetal d’avellana. Aplicar a la zona afectada (al baix ventre, en cas de dismenorrea), de 3 a 5 vegades per dia.
 • Manca de concentració: olorar directament o afegir 15 gotes a un difusor.
 • Acidesa, flatulència, digestió pesada (adults): prendre 2 gotes d’alfàbrega exòtica amb una cullereta de mel o d’oli d’oliva, d’1 a 3 cops al dia fins a notar una millora.

 

2. Mandarina, relaxa i eleva l’ànim

L’essència extreta de la pell de la mandarina és el millor aliat de les persones nervioses, hiperactives o que pateixen insomni en èpoques d’estrès. Aixeca l’ànim i crea ambients distesos si es fa servir en difusió atmosfèrica. És apreciada pel seu lleuger efecte laxant. El seu oli essencial és antisèptic, carminatiu i relaxant, i es fa servir també per a banys i massatges.

És important evitar aplicar-la sobre la pell abans d’exposar-se al sol, ja que pot provocar cremades o l’aparició de taques.

Com utilitzar l’oli essencial:

 • Estrès, nerviosisme, irritació: en un roll-on de 10 ml, barrejar 20 gotes de mandarina amb 20 gotes de lavanda. Aplicar als canells i al plexe solar fins a 5 vegades per dia. També es poden afegir a un difusor 10 gotes de mandarina i 5 gotes de lavanda per difondre 30 minuts, 3 cops per dia.
 • Oli de massatge que facilita el son: 2 gotes de mandarina, 1 gota d’espígol, una cullerada sopera d’oli vegetal. Fer un massatge després de la dutxa o mitja hora abans d’anar a dormir, amb especial atenció a la planta dels peus i la zona del plexe solar.
 • Estrenyiment crònic: prendre 2 gotes de mandarina biològica amb mel, al migdia i mitja hora abans de dormir, durant 3 setmanes. Descanseu 1 setmana i repetiu el tractament.

 

3. Arbre del te, un gran antisèptic

El seu oli essencial és antisèptic i un dels més potents per combatre infeccions d’origen víric, bacterià, fúngic o parasitari. Està recomanat per a les infeccions respiratòries, grip, micosi i herpes. També s’usa per eliminar polls, tractar l’acne o per a la higiene bucal. Els problemes respiratoris o les cistitis es tracten preferiblement per via oral, i les micosis i les infeccions amb paràsits, per via tòpica.

No s’ha de fer servir per via oral en menors de 6 anys ni durant l’embaràs ni la lactància.

Com utilitzar l’oli essencial:

 • Infeccions respiratòries, refredats, grips, angines, cistitis: prendre 2 gotes d’arbre del te amb una cullereta de mel o d’oli vegetal d’oliva 4 cops al dia. En infeccions respiratòries virals, convé associar-ho si cal amb l’oli essencial de ravintsara que es descriu més endavant.
 • Micosi cutània: 1 ml d’arbre del te, 1 ml de gerani d’Egipte, 1 ml de lemongrass, 7 ml d’oli vegetal d’avellana. Aplicar unes gotes de la barreja a la zona afectada.

 

4. Gerani d’Egipte, protector de la pell

La delicada fragància del seu oli essencial és apreciada en perfumeria i per tenir cura de la pell, ja que evita l’aparició d’arrugues i estries. És antiinflamatori, antiàlgic i un bon antifúngic. Es tracta d’un dels pocs olis amb propietats hemostàtiques i es pot aplicar per via tòpica, amb vaporitzador o diluït en aigua en banys relaxants.

Com utilitzar l’oli essencial:

 • Hemorràgia nasal: mulleu un cotó amb 1 gota de gerani d’Egipte i 2 gotes d’oli vegetal. Taponeu el nas.
 • Psoriasi: 1 gota de gerani d’Egipte, 1 gota de lavanda, 1 cullerada d’argila blanca (usar-ne una de fusta), 1 cullerada petita d’oli vegetal de comí negre. Aplicar a la zona afectada 2 vegades al dia fins a notar millora.

 

5. Ravintsara, aliat del sistema immunitari

És el millor aliat per a l’hivern, ja que protegeix infeccions víriques (refredats i grips) i estimula el nostre sistema immunitari. És també molt apreciat per tractar l’herpes. Les seves propietats neurotòniques en fan un valuós company per a les persones estressades. Antivíric, expectorant, antisèptic i anticatarral, ajuda a combatre el cansament físic o nerviós.

Es fa servir generalment per via tòpica, però en infeccions víriques es pot prendre per via oral.

Com utilitzar l’oli essencial:

 • Grip (adults): aplicar 8 gotes al pit i 8 gotes a l’esquena fins a 8 cops per dia. Prendre per via oral 2 gotes de ravintsara i una gota d’arbre del te, 4 cops per dia de 2 a 3 dies.

 

6. Lavanda, antiestrès i cicatritzant

De gran poder terapèutic, el seu oli essencial és antiinflamatori, antiespasmòdic, antiàlgic, cicatritzant, regenerant cel·lular, antiinfecciós, calmant, ansiolític, sedant i hipotensiu. S’usa especialment davant les contractures musculars, el nerviosisme, l’insomni o la depressió i és un dels olis essencials més interessants per fer servir per via cutània, com en dermatitis o cremades.

Es pot aplicar pur a la pell sobre zones localitzades, per exemple en cas de picades d’insectes o ferides. És ideal també per fer servir en difusor, amb el qual s’afavoreixen els estats de calma i relaxació.

Com utilitzar l’oli essencial:

 • Èczemes: 2 ml d’espígol, 18 ml d’oli vegetal de calèndula. Aplicar unes gotes sobre la zona afectada 3 cops per dia fins a notar millora.
 • Ansietat, nerviosisme, estrès: en un difusor, afegir 5 gotes de lavanda, 5 gotes d’alfàbrega exòtica i 5 gotes de lemongrass. També podeu prendre un bany relaxant amb 10 gotes de lavanda i 10 gotes d’alfàbrega exòtica, prèviament diluïdes amb oli vegetal.
 • Roll-on antiestrès (10 ml): 7 gotes d’espígol, 5 gotes d’alfàbrega exòtica, 3 gotes de lemongrass, completar amb oli vegetal de jojoba. Aplicar a les nines i el plexe solar 4 a 5 vegades per dia.

 

7. Lemongrass, un calmant natural

Els darrers estudis de les seves propietats terapèutiques demostren un gran nombre d’aplicacions: és antiinflamatori, antiàlgic, antifúngic, antiviral, repel·lent d’insectes, calmant i també ansiolític. El seu oli s’utilitza en casos de reuma, artrosi, esquinços, lumbàlgies i neuràlgies, i com a relaxant del sistema nerviós central.

En alguns casos és eficaç per tractar angines bacterianes. Per tractar malalties relacionades amb el dolor, el lemongrass es fa servir per via tòpica, però mai pur, ja que irrita la pell i les mucoses.

Com utilitzar l’oli essencial:

 • Micosi a les ungles: 2 ml de lemongrass i 2 ml d’arbre del te. Aplicar 2 gotes a les ungles afectades 2 vegades per dia durant un mes com a mínim.
 • Dolor articular, reuma, tendinitis, epicondilitis: 1 ml de lemongrass, 1 ml d’alfàbrega exòtica, 1 ml d’espígol, 7 ml d’oli vegetal d’avellana. Aplicar a la zona afectada pel dolor de 3 a 5 vegades per dia.
 • Ansietat, estrès, irritabilitat: en un difusor, afegir 7 gotes de lemongrass i 7 gotes d’alfàbrega exòtica.